Čo týždeň dal [41/2013]

V uplynulom týždni sme sa dočkali ďalšieho sklamania od našej futbalovej reprezentácie, ktorá prehrala v Grécku po nešťastnom vlastencovi 0:1. Naopak tešia nás výborné výkony Slovákov v NHL, na čele s famóznym Jarom Halákom. Zaujal aj hokejový bratislavský Slovan, ktorý vyhral vo všetkých troch domácich zápasoch.

Futbal

Výbornú sezónu zažíva španielske Atletico Madrid, ktoré sa nebojí ani gigantov akými sú konkurenčný Real, či Barcelona. Napriek výrazne nižšiemu rozpočtu porazilo Atletico v tejto sezóne Real už dvakrát a s Barcelonou uhralo dve remízy.

Viktor Valdés po sezóne opustí Barcelonu. Tridsaťjeden ročný brankár nehodlá predĺžiť zmluvu a vyjadril sa, že potrebuje novú výzvu a v inej lige.

Naša futbalová reprezentácia odohrala ďalší kvalifikačný zápas, hoci tentokrát takpovediac o nič nešlo, keďže Slováci stratili postupové šance po prehre s Bosnou. Naši chlapci, v zostave aj s navrátilcom Mirom Stochom, cestovali do Grécka. Po nie veľmi presvedčivom výkone nás Gréci zdolali 1:0, keď za jediný gól v našej sieti mohol brankár Ján Mucha, ktorý nespracoval malú domov od Martina Škrteľa. Čaká nás teda už len jeden kvalifikačný zápas a to proti Lotyšsku. V ňom sa bude musieť tréner Kozák zaobísť bez zraneného Hamšíka a Štefánika aj bez vykartovaného Škrteľa. Kapitánom bude Ďurica.

Kvalifikačný zápas má za sebou aj naša 21-ka, ktorá prehrala v Škótsku 1:2. Vo svojej tretej skupine si tak naši chlapci skomplikovali situáciu, keď sa na nich bodovo dotiahlo práve Škótsko. Oba tímy majú po 6 bodov a tabuľku vedie s deviatimi bodmi Holandsko.

Postup na MS vo futbale má v hrsti 14 tímov, medzi nimi aj Holandsko, či Nemecko. Nemci neprehrali v kvalifikácii už neuveriteľných 31 zápasov. Najviac prekvapili asi futbalisti Belgicka, ktorí taktiež majú MS isté a to mali vo svojej skupine mužstvá ako Škótsko, Chorvátsko, či Srbsko.

Hokej

Slovákom sa naďalej celkom darí. Sekera trikrát asistoval, Halák predvádza v bránke skvelé výkony a zaslúžil sa o historicky najlepší štart sezóny pre Blues. Aj náš ďalší brankársky zástupca v NHL, Peter Budaj zažiaril, keď Montrealu vychytal víťazstvo s Edmontonom. Gáborík strelil dva góly a na tri prihrával. Asistoval aj Chára a Pánik, ktorý zápas predtým presedel len na tribúne. Ukázal sa tiež Mišo Handzuš, ktorý strelil víťazný gól Chicaga v zápase proti Islanders.

Slovan Bratislava sa pomaly spamätáva z hrôzostrašného vstupu do sezóny a doma porazil najprv Magnitogorsk 3:2, potom Salavat Ufa 2:1 po nájazdoch a tiež Čeľabinsk 6:5, keď v zápase prehrával 0:3 aj 1:4. Skvelé výkony predvádza brankár Kopřiva, naopak starosti trénerovi robí Kukumberg, ktorý po jednom zo zápasov šoféroval opitý a okrem iných sankcií mu hrozí aj ročné väzenie.

Tenis

Novak Djokovic triumfoval na turnaji v Šanghaji, keď vo finále porazil Juana Martina Del Potra 6:1 3:6 7:6. Del Potro predtým v semifinále vyradil staronovú svetovú jednotku Rafaela Nadala.

Dostihy

Najznámejšie dostihy v Česko-Slovensku Veľkú Pardubickú vyhrala jedenásťročná kobyla Orphee des Blins s českým džokejom Janom Feltejskom v sedle. Osemnásobný víťaz tohto preteku Josef Váňa starší spadol na poslednej prekážke a so svojim koňom Tiumenom tak nedosiahol ďalšie víťazstvo. Zároveň Váňa potvrdil, že to boli definitívne posledné preteky v jeho kariére.

A na záver Macher týždňa – Tomáš Hertl

Mladý český hokejista sa predviedol vo skvelom svetle v zápase s Rangers a skóroval hneď 4 krát. Posledným gólom navyše trošku zosmiešnil brankára, keď ho strelil s hokejkou medzi nohami. Nuž, nečudo, že ho prirovnávajú k Jágrovi.

arrow_upward